Vierailijakynä: Äänekosken lukion digipolku

Äänekosken lukiossa englannin ja saksan lehtorina toimiva Minna Parkatti on Itä-Suomen yliopiston Digierko2-ryhmäläinen, joka on koulutuksen aikana nauttinut oman ammattitaitonsa kehittämisestä sekä digitaalisen opetuksen teorian että käytännön harjoitusten avulla.

Kuva Minna Parkatin Äänekosken lukion digipolku -e-kirjasta.

Olen Oppiminen ja opettaminen digitaalisissa ympäristöissä -opinnoissani loppusuoralla ja viettänyt elämäni parasta aikaa päivittäessäni ammattitaitoani opintovapaalla. Olen tarttunut innolla erilaisiin teoreettisiin teksteihin, joista useat ovat käsitelleet opetusalan uusimpia tuulia ja tarjonneet minulle myös tilaisuuden pitkästä aikaa verrytellä haastavampien tieteellisten tekstien lukemista englanniksi. Erityisesti olen pitänyt siitä, kuinka teoria on nivottu digierko-opintotehtävissä tiiviisti oman opetuksen ja oppilaitoksen käytäntöön erilaisten opetuskokeilujen, tuotosten ja tutkimustehtävien avulla. Koulutuksessa olen saanut tilaisuuden kokeilla useita upeita juttuja ensimmäistä kertaa, kuten esim. virtuaalitodellisuutta, 3D-suunnittelua, green screen -tekniikkaa ja pakohuoneesta karkaamista.

Kehittämishankkeessani teen omaan oppilaitokseeni digipolkua. Sen tarkoituksena on tutkia koulumme nykytilannetta digitaalisen opettamisen näkökulmasta (mm. digitaitokysely ja käytössä olevien sovellusten kirjaaminen) ja hahmotella tulevaisuuden käytänteitä (esim. digimentoritoiminnan aloittaminen), mutta myös tarjota välineitä kehittymiseen tuomalla opettajien tietoon erilaisia uusia vaihtoehtoja opetuksen sähköistämiseen. Koska opetuksen digitaalisuus ei ole itsearvo, suunnittelun lähtökohdan on oltava aina pedagoginen: Minkälaista opetusta lukiossamme halutaan toteuttaa? Minkälaisia digitaalisia taitoja lukiolaisten pitää oppia? Mitä osaamista nuoret tarvitsevat jatko-opinnoissaan ja työelämässä? Yhtenä kehittämishankkeeni osana etsin siis eri oppiaineisiin sopivia sähköisiä työkaluja ja materiaaleja, jotka tukisivat opettajia työssään ja auttaisivat heitä saavuttamaan pedagogiset tavoitteet. Tarkoitus ei tietenkään ole, että kaikki opettajat käyttäisivät kaikkia mahdollisia sovelluksia, vaan että he löytäisivät muutamia omaan oppiaineeseensa ja omaan opetustyyliinsä sopivia sähköisiä työkaluja, jotka olisivat hyödyllisiä sekä opettajan että opiskelijan näkökulmasta.

Koronaviruksen vuoksi koko Suomen opettajakunta on yhtäkkiä joutunut siirtämään opetuksen luokkahuoneista verkkoon hyvin lyhyellä varoitusajalla ja monelle tilanne on todella haastava: Kuinka suunnitella ja toteuttaa laadukasta etäopetusta? Mitä sähköisiä työkaluja on olemassa? Mitkä niistä sopivat minun oppiaineeseeni? Tämän vuoksi minua pyydettiin julkaisemaan jo nyt osia kehittämishankkeeni tuotoksista, joista toivottavasti olisi edes pientä apua suurten haasteiden kanssa painiville opettajille. Jaan teille sähköisen kirjani 2. osan (toimii parhaiten Chromessa), jonka ensimmäiseltä sivulta löydätte linkit lukiossamme nykyään käytössä oleviin sovelluksiin: Symbaloo-pikalinkit vievät suoraan ko. sovellusten kotisivulle ja esitteiden linkit puolestaan laajempiin tiedostoihin, jossa opastetaan eri sovellusten käyttöön oppiaineittain. Kirjan toiselle sivulle on kerätty opettajille kuukausittain lähettämieni koulutussähköpostien linkkivinkit, kuitenkin ilman kirjoittamiani ohjetekstejä selkeämmän ja tiiviimmän esityksen vuoksi. Linkkien takaa löytyy sekä teoriaa että käytännön sovelluksia. Esimerkiksi ”Kaikille yhteiset linkkivinkit”-tiedoston viimeiselle sivulle olen kerännyt etäopetukseen liittyviä nettisivustoja.

Toivottavasti löydätte vinkeistäni jotain, joka auttaa ja tukee teitä opetustyössänne. Otan mielelläni vastaan palautetta ja huomioitanne esim. jo vanhenneista linkeistä. Voimia ja jaksamista kaikille 😊

Minna Parkatti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s