Mediakasvatus, tubettaminen ja videoiden käyttö opetuksessa

DigiErkon kolmannessa iltakoulussa keskusteltiin mediakasvatuksesta, tubekulttuurista ja videoiden käytöstä opetuksen tukena yhdessä KAVIn erityisasiantuntija Lauri Palsan ja ”tubeope” Mervi Maatelan kanssa. Jaksossa käsiteltiin mm. mediakasvatuksen nykytilaa Suomessa, tulevaisuuden toimenpiteitä kotimaamme mediakasvatuskentällä sekä YouTuben kiehtovaa maailmaa ja sen monipuolisia sisältöjä. Jaksossa Lauri ja Mervi jakoivat myös konkreettisia vinkkejä kentällä toimiville mediakasvattajille. Podcastin löydät täältä: https://digierko.fi/podcast/

Alta löydät tiivistetysti jakson sisällöt aikamerkkeineen. Tekstin lopusta löydät myös posterimuotoon koostetun kiteytyksen Laurin ja Mervin videovinkeistä!

4:40 Kaikki Suomen opettajat ovat taatusti kuulleet termin mediakasvatus, mutta mitä se käytännössä on?

Mediakasvatus on ollut 70-luvulta lähtien opetussuunnitelmissa, mutta mitä sillä tarkoitetaan, riippuu paljon ajanhengestä. Esim. 70-luvulla puhuttiin joukkotiedotuskasvatuksesta. Nyt mediakasvatuksessa korostuvat esim. monilukutaidot.

Ei mikään muusta opetuksesta ”erillinen” asia, vaan olennainen osa ihan kaikkea peruskasvatusta.

Olennaista tiedostaa, minkälainen rooli ja merkitys medialla tänä päivänä on niin yksilöiden elämässä, yhteiskunnassa kuin kulttuurissakin.

Perusmääritelmä lyhyesti: pedagogista toimintaa, jonka tavoitteena edistää medialukutaitoa.

Mediakasvatus voi tarkoittaa erilaisia asioita riippuen esim. siitä, missä kontekstissa asiasta puhutaan. Suomessa aika laaja-alaista: tapahtuu niin kirjastoissa, varhaiskasvatuksessa, kulttuurialalla, perusopetuksessa, nuorisotyössä jne.

Summa summarum: käsite on monimuotoinen eikä yksiselitteinen – riippuu paljon ajasta, paikasta ja kontekstista!

LINKKIVINKKEJÄ:

Mediakasvatusseura: https://mediakasvatus.fi/
KAVI: Monimuotoinen mediakasvatus -julkaisu (2016): https://www.mediataitokoulu.fi/monimuotoinen_mediakasvatus.pdf

Mediakasvatus kuuluu kakenikäisille.

8:10 Miten mediakasvatusta tällä hetkellä kehitetään Suomessa ja mitkä asiat siinä erityisesti korostuvat?

Tärkeää tiedostaa mediakasvatuksen moninaisuus: erilaiset mediat, näkökulmat jne. Tärkeää myös ymmärtää, mitä käsitteellä medialukutaito tarkoitetaan: ei pelkkää lukemista ja sisältöjen tulkintaa, vaan yhtä lailla myös taitoa tuottaa sisältöjä.

Suomessa erittäin hyvä tilanne mediakasvatuksen kannalta. Keskeisiä rakenteita vahvistettu ja uudistettu: esim. OKM julkaisi vuonna 2019 Kansalliset mediakasvatuksen linjaukset (linkki alla). Asiakirja luo yhteistä visiota ja kuvaa poikkihallinnollisesti ja poikkisektoriallisesti.

Kansallisissa linjauksissa korostuu kolme päätavoitetta Suomessa tulevaisuudessa tehtävälle mediakasvatustyölle: systemaattisuus, kattavuus ja laadukkuus.

Yksin ei mediakasvatuksen kanssa tarvitse jäädä. Apua ja tukea löytyy – Suomessa on vahva ja avoin mediakasvattajien yhteistyökulttuuri.

LINKKIVINKKI:

Medialukutaito Suomessa ; Kansalliset mediakasvatuslinjaukset (2019): https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/161951

10:55 Mitkä asiat (mediakasvatuksen kannalta) Suomessa ovat hyvin ja mihin asioihin kannattaisi kiinnittää huomiota?

Suomessa mediakasvatus on ollut jo pitkään osa opetussuunnitelmia ja se on keskeinen vahvuus.

Haasteena kuitenkin se, että mediakasvatus ei oikein ole ”kenenkään vastuulla”. On epäselvää, mihin kaikkiin oppiaineisiin mediakasvatus kuuluu. Ei siis kyse erillisestä ”mediakasvatustunnista” – mediakasvatusta voi kuulua kaikkiin oppiaineisiin.

OKM aloittanut Uudet lukutaidot -kehittämisohjelman, jonka tavoitteena löytää keinoja medialukutaidon tiivistämiseen ja ydinosaamisen kuvaamiseen läpi opetussuunnitelman aina varhaiskasvatuksesta perusopetukseen. Kehittämisohjelmaan liittyy myös TVT-taidot ja ohjelmointiosaaminen.

Kehittämisohjelman tavoitteena hahmottaa:

  • mitä medialukutaidoilla oikeastaan tarkoitetaan
  • mitä se tarkoittaa eri ikäryhmissä
  • minkälaisia näkökulmia siihen liittyy.

LINKKIVINKKI:

OKM: Uudet lukutaidot -kehittämisohjelma: https://minedu.fi/uudet-lukutaidot

16:40 Kuinka lähteä tutustumaan tähän lasten ja nuorten mediamaailmaan? Vinkkejä?

Kysy oppilailta! Pitäkää koulussa vaikka ”tubepäivä”! Lapset/nuoret esittelevät mielellään lempi tubettajiaan ja YouTube-kanaviaan. Näin opettaja saa ilmaiseksi oppitunnin oppilailta!

Oppilaitten motivaatio esitelmän pitoon korkea, kun asia on sellainen, josta itse ovat hyvin kiinnostuneita (esim. lempi tubettaja).

Tubepäivänä voidaan keskustella yhdessä myös vaaroista, joita lapset/nuoret kohdanneet esim. YouTubessa.

Kasvattajien on tärkeä ymmärtää lasten ja nuorten maailmaa ja sosiaalisen median käyttötapoja.

13:38 Mitä opettajien tulisi tietää tubekulttuurista ja onko sen ymmärtäminen tärkeää?

Kasvattajien tulee tietää tubekulttuurista yhtä lailla kuin muistakin lasten harrastuksista ja mielenkiinnon kohteista. Tulee ymmärtää, minkälaisessa maailmassa lapset ja nuoret tänä päivänä elävät.

YouTube on keskeinen osa lasten/nuorten arkea: tubettaminen voi olla monelle tärkeä harrastus ja maailma, jossa lapsi/nuori kokee olevansa osa jotain tiettyä yhteisöä/ryhmää. Tubettaminen voi sitoa lapsia/nuoria yhteen siinä missä muukin harrastustoiminta.

Tubettajat isoja vaikuttajia (influencereita). Tubettajat tulevat lapsille/nuorille kovin läheisiksi: elämää seurataan, heistä otetaan vaikutteita jne.

Monet suositut tubettajat esim. Mmiisas ja Roni Back tiedostavat (onneksi) oman vaikuttajan roolinsa ja puhuvat hyvien asioiden puolesta (esim. kestävä kehitys, ilmastonmuutos, terveelliset elämäntavat jne.). Osa tubettajista julkaissut kirjojakin ja tämä on saattanut innostaa joitakin lapsia/nuoria esimerkiksi lukemaan.

VINK! YouTubesta myös opettajat voivat saada paljon ideoita omaan opettamiseensa. Mervi esim. saanut paljon inspiraatiota omiin videoihinsa YouTubesta.

Median avulla voi löytää ”oman yhteisön” sekä olemisen/toimimisen tapoja, joita ei muuten omasta ympäristöstä voi löytää.  

YouTube = äärimmäisen iso tiedon lähde ja vertaisoppimisen kanava, joka haastaa myös kriittistä ajattelua.

Jotkut lapset/nuoret tietävät ajankohtaisista uutisista tubettajien ansiosta –> ovat heille helposti omaksuttava uutismedia (esim. Roni Backin uutiset).

VIDEO: Roni Back – Puhutaan Amazonin sademetsän tulipaloista (YouTube).

LINKKIVINKKI:

Aikakausmedia: Tubekulttuurin perusteet -verkkokurssi (maksuton): https://www.aikakausmedia.fi/mediakasvatus/oppimateriaalit/tubekulttuurin-perusteet-verkkokurssi/

Mediakasvatusseura: Tubetus ja vloggaus – perusteet haltuun -materiaalikooste: https://mediakasvatus.fi/materiaali/tubetus-ja-vloggaus/

27:45  Kannattaisiko opettajien hyödyntää tätä lasten/nuorten innostusta tubekulttuuria kohtaan tai käyttää videoita/YouTubea opetuksen tukena?

Tämä vuosi on osoittanut, että videoista saa paljon hyötyä varsinkin etäopetukseen. Monet opettajat innostuivat hyödyntämään videoita (tai jopa tekemään niitä itse) kuluneen vuoden aikana.

YouTubesta löytyy paljon tutoriaaleja ja DIY-videoita (Do It Yourself ).

VIDEO: SuuriKasityo – Kiinteä silmukka | Virkkauksen perussilmukat (YouTube).

Videoiden tekemistä voi hyödyntää portfoliotyylisesti monissa oppiaineissa, kun oppilas taltio työskentelynsä vaiheita (esim. käsityö).

Videot monipuolistavat opetuksen muotoja. On myös opetussuunnitelman tavoitteiden mukainen: laaja-alaisuus, monilukutaidot jne. Eli: helposti liitettävissä opetussuunnitelman tavoitteisiin!

Video yhdistää monia viestinnän keinoja ja symbolijärjestelmiä -> yhdistelmä erilaisia viestinnänmuotoja.

Videoitten hyödyntäminen opetuksessa ei tarkoita aina, että katsotaan videota passiivisesti. Myös videoiden tekemisen kautta voi oppia – vieläpä laaja-alaisesti! Esim. kirjoitetaan tarina, mietitään musiikki, harjoitellaan kameran käyttöä jne.

Videoiden tekeminen kehittää ja harjoittaa monia erilaisia taitoja: itsenä johtaminen, ryhmätyöskentely, vertaisoppiminen, tiedon hakeminen ja arviointi, esiintymistaidot, TVT-taidot jne.

34:30 Mihin tube- ja videokulttuuri on menossa? Mitä tulevaisuudessa?

Videot paljon lyhentyneet. Esim. TikTok osoittaa, että lyhyet sisällöt kiinnostavat.

Videoformaatti elää ja trendit muuttuvat – ehkä pidemmät videot tulevat taas jossain vaiheessa takaisin ”muotiin”.

Sisällöt monipuolistuvat entisestään. Kun puhutaan tubekulttuurista, matalakynnys julkaisuun/tekemiseen tärkeä asia myös tulevaisuudessa -> rikastuttanut paljon mediakulttuuria ja mediasisältöjä (ei vaadi ammattikalustoa, sisällöt ei vain tiettyjen toimijoiden kuratoimia jne.).

Esittäminen ja kiiltokuvamaisuus saattaa enemmänkin ahdistaa ja ärsyttää. Aitous, rosoisuus ja vilpittömyys kiinnostavat ja purevat!

Opettajat: aitous saa näkyä! Omana itsenä oleminen on voimavara! Rohkeasti vain tekemään!

Ei tarvitse olla upeasti tehtyä ja tuotettua, jotta video voi lyödä läpi – joskus kivat sisällöt nousevat viraaleiksi jopa vahingossa. Jopa hyvinkin simppelit (mutta aidot) sisällöt voivat menestyä. Esim. Lotta ja Pappa (alla).

VIDEO: Lotta ja Pappa: Vastaamme kysymyksiinne | Lotan ja Papan lauantaikahvit (YouTube).

Minni Kauppinen: Opetusvideo: Katolinen kirkko keskiajalla:

VIDEO: Minni Kauppinen – Opetusvideo: Katolinen kirkko keskiajalla (YouTube).

43:30 Viesti Suomen opettajille Laurilta:

Tänä poikkeusvuonna ei voi tarpeeksi tunnustusta antaa suomalaisille opettajille, miten hienosti tänä vuonna on kasvatettu, opetettu ja ”pidetty Suomea pystyssä”. Kehittämisnäkökulma kaikkien haasteiden keskellä on myös näkynyt – ja se on hienoa. Kiitoksen ja tunnustuksen haluaisin välittää kaikille Suomen opettajille!

Viesti Suomen opettajille Merviltä:

Opettajat – teette maailman tärkeintä työtä. Tämän eristysajan kohdalla korostunut, kuinka paljon ja mitä kaikkea open maailmaan ja päivään kuuluu – huomaa, että opettajakin on melkoinen ”vaikuttaja”. Opella (ja open asenteella) iso vaikutus lapsiin ja nuoriin (innostus, kannustus, tukeminen jne.) joka päivä.

Lyhyesti: teet maailman tärkeintä työtä!

46:00 Kuinka opettaja voisi mahd. vähällä työllä tehdä nopeasti, laadukkaasti ja kaikki saavutettavuusdirektiivit huomioon ottaen laadukasta videomuotoista opetusmateriaalia?

Heti aluksi huomio: videoiden tekoon ei tarvita tyyristä kalustoa – pienemmälläkin panostuksella pääsee alkuun!

Voit aloittaa vaikka näin:

  1. Hanki iPad/tablet-tietokone.
  2. Hanki kuvausjalka (paremman puutteessa nuottitelinekin käy).
  3. Lataa YouTube-sovellus ja kirjaudu sisään.
  4. Lataa iMovie (iPad) tai KineMaster (Android) ja animaatio-ohjelmaksi Stop Motion Studio.
  5. Sitten vain tekemään!

Muistettavaa:

  • Huolehdi että perusasiat näkyvät selkeästi.
  • Laita videoon tekstitykset (voi laittaa YouTubessa).
  • YouTubessa voit kirjoittaa videon kuvaustekstiin, missä kohtaa videota tapahtuu mitäkin (esim. tutoriaalit).
  • Keskity pointtiin! Tee mieluummin monta lyhyttä videota kuin yksi pitkä.

VINK! Käytä YouTuben tutoriaaleja! Ihan kaikesta löytyy opetusvideoita (myös Mervin videovinkit -kanavalta löytyy apua)!

VINK, VINK! Kysy oppilailta apua! Lapset/nuoret osaavat paljon ja tietävät uusimmat jutut jne. -> hyödynnä oppilaiden osaamista ja intoa. Itse ei tarvitse kaikkea osata – ota apu vastaan! Psst! Oppilaat ovat muuten myös hyviä opettamaan toisiaan!

HUOM! Laadukas ei tarkoita aina, että video on teknisesti priimaa. Myös sisältö on laatutekijä (liittyykö esim. opetussuunnitelman tavoitteisiin).

Lataa posteri PDF:nä koneellesi:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s