Valtakunnallinen DigiErko-Kickoff! 8.2.-9.2.

digierkotwiitTorstaina 8.2. käynnistyi valtakunnallinen DigiErko kickoff -tapahtuma Helsingissä. DigiErko on opettajien erikoistumiskoulutus, joka keskittyy oppimiseen ja opettamiseen digitaalisissa ympäristöissä. Tapahtuma järjestettiin Helsingin yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan Minerva-torilla. Paikalla oli digitaalisen oppimisen ja opettamisen koulutusohjelman opiskelijoita, opettajia ja ohjelmasta jo valmistuneita opettajia. DigiErko-koulutusohjelma toimii Itä-Suomen, Helsingin sekä Turun yliopistoissa. DigiErko-verkoston toiminta pohjautuu näiden yliopistojen DigiErko-koulutuksiin ja niissä toimivien asiantuntijaopettajien verkostoitumiseen. Valtakunnallista verkostoa koordinoidaan Itä-Suomen yliopistosta.  

Torstai-iltapäivänä esittäydyttiin ja keskusteltiin yleisesti kickoff-tapahtumasta sekä DigiErkosta. Verkostoitumista vietiin pintaa syvemmälle vaahtokarkkihaasteen kautta. Intensiivinen 18 minuutin suunnittelu- ja rakenteluprosessi tuotti tulosta ja voittajajoukkuekin löytyi.

Toinen päivä aloitettiin paneelikeskustelulla, jota moderoi Aleksi Lahti. Paneelikeskustelun aiheena oli digitaalisen asiantuntijuuden kehittyminen, jakaminen ja verkostoituminen sen tukena. Panelistien asiantuntijuus oli laaja-alaista ja moniammatillista. Panelistit olivat yhtä mieltä teknologian roolista opetuksessa  yhtenä osa-alueena ja pedagogisen näkökulman tärkeydestä. Keskustelussa nousi toisaalta esille myös kokeilun merkitys, jota ei voi aliarvioida opetustyön kehittämisessä ja uusien tapojen löytämisessä.

Opettajan osaamisen kehittymisen seuranta herätti keskustelua ja niin kannatusta kuin vastustustakin. Seurannan tavoitteeksi pohdittiin opettajalähtöistä näkökulmaa ja sitä, että hyötyjen tulisi olla näkyviä opettajille.

Asiantuntijuuden jakamisessa tärkeänä nähtiin oma työyhteisö ja kollegat, mutta myös esimerkiksi omat työn ulkopuoliset moniammatilliset verkostot. Henkilökohtaisen kehityksen kannalta tärkeänä pidettiin oman työyhteisön ulkopuolisten laajat verkostot. Huomattiin myös, että intuitiiviset teknologiat tarjoavat asiantuntijuuden jakautumista toimijoiden oman innostuksen ja työskentelyn tuloksena.digierko2p+ñiv+ñaamuPanelistit järjestyksessä vasemmalta alkaen: Juho Laitinen, Marianna Jokila, Christian Lupander, Joni Kääriäinen, Heli Oksanen ja Janne Korsimo

Ajatuksia herättävän paneelikeskustelun jälkeen Ruskon kunnan koulutoimen ICT-koordinaattori Janne Korsimo esitteli Opentunti-sivustoa (www.opentunti.fi), joka mahdollistaa opettajien opetuksen suunnittelun, käytäntöjen ja muiden omaan työhön liittyvien tietojen jakamisen oman koulun tai kunnan sisäisesti tai vaikka valtakunnallisesti. Korsimo itse kuvaili sivustoa reseptipankiksi. Materiaalipankki kyseessä siis ei ole. Sivusto on ehdottomasti tutustumisen arvoinen ja vastaa tarpeeseen.

Arto Kortelainen Liedon kunnasta kertoi laaja-alaisen osaamisen taitojen yhdistämisestä digipassiin. Hän on mukana myös ViLLE:n (https://ville.utu.fi/) kouluttajana. Tampereelta kaupungin edustaja Tanja Jurvanen kertoi kokemuksistaan OPS-työn kehittämisen parissa.

Jukka Rauvola Turun Yli-Maariasta kertoi Ypsilon monitoimitalon kehittämisestä oppimisympäristönä. Kehitystyössä on ollut mukana suuri ryhmä asiantuntijoita ja suunnitelmien toteutuessa opetus olisi mahdollista toteuttaa erittäin pitkälti paperittomasti.

Iltapäivällä keskityttiin ryhmittäin DigiErko-verkoston toiminnan suunnitteluun. Keskustelun tarkoituksena oli hakea toimivia käytännön näkökulmia tulevaisuutta ajatellen niin, että verkosto tulisi olemaan elävä ja pitkäikäinen. Yhdessä kerätyt ajatukset koostettiin vielä yhdessä ja samalla muodostettiin DigiErkon verkostotoiminnan perusperiaatteet.

Suuri kiitos kaikille osallistujille! Erityiskiitos panelisteille, puhujille sekä tapahtumaa organisoineille Innokas-verkostolaisille.

DigiErko #digierko #uusiperuskoulu #opettajankoulutusfoorumi @EduSciHelsinki

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s